Op vakantie? Ook uw IT verdient de hoogste beschermingsfactor!

Het is bijna zover. De welverdiende zomervakantie staat voor de deur. Welke bestemming het ook wordt, tref voor de IT binnen uw bedrijf de nodige voorbereidingen. Een paar tips & tricks. Dan kunt u zorgeloos ontspannen.

Back-ups draaien van gegevens op de laptop en telefoon is altijd belangrijk, maar voor vertrek een absolute must. Vergeet ook niet uw e-mail in te regelen al doet u er goed aan voorzichtig te zijn met de informatie die u prijsgeeft in de out-of-office-melding. Een cyberincident zit in een klein hoekje.

De afwezigheidsmelding

Een afwezigheidsmelding lijkt vaak een prima optie. Toch is het riskant, aangezien een automatisch ingesteld bericht ook wordt verstuurd als er een (spam)mailbericht afkomstig van cybercriminelen binnenkomt. Voor oplichters de perfecte manier snel en simpel hun database met e-mailadressen up-to-date te houden.

Wees bovendien niet te vrijgevig met de informatie over collega’s waarmee iemand tijdens uw afwezigheid contact kan opnemen. Juist die informatie gebruiken cybercriminelen om malwareberichten betrouwbaar en echt te laten lijken. “Hoi Jan-Peter, van Wessel hoorde ik dat je op vakantie bent. Hebben jullie het goed daar? Hij liet me weten dat ik dit bestand naar jou kon doorzetten.” U klikt vanaf uw luie stoel op het meegezonden bestand, met alle gevolgen van dien… Ons advies? Hou altijd de afwezigheidsmeldingen zo algemeen mogelijk en laat de afzender weten dat u met vertraging op e-mail reageert.

Software up-to-date
Zijn software-updates beschikbaar? Werk dan direct alle software bij die binnen uw onderneming draait. Verouderde software maakt apparaten kwetsbaar voor hackers en malware. Natuurlijk kan het Bronsco-team voor uw vertrek checken of alle nieuwe versies zijn geïnstalleerd. We horen sowieso uw vakantieplannen, zodat we nog scherper kunnen zijn als er wordt ingelogd vanaf onbekende locaties. Dat scheelt wat alarmbellen.

Multi-Factor Authenticatie
Gaat de laptop of mobiel mee? Stel op de apparaten een Multi-Factor Authenticatie (MFA) in. Deze extra beveiligingsstappen geven in geval van diefstal of verlies een grote voorsprong. Het maakt toegang tot de zakelijke, maar ook persoonlijke gegevens, voor een ander een stuk lastiger. Ook is versleutelen door middel van encryptie aan te raden. Encryptie is het slot waar alleen u de sleutel van heeft.

Openbare netwerken
Even snel via de telefoon inloggen op het werkaccount terwijl u wacht op het vliegveld (en die kans is groot in deze tijd), op het terras of in de hotellobby.  Bedenk dat wifinetwerken op openbare plekken niet altijd goed beveiligd zijn. De kans bestaat dat iemand anders digitaal kan meekijken en dataverkeer aftapt, inclusief uw inlognamen en wachtwoorden. Vermijd daarom openbare wifi. Als u het toch gebruikt, doe het dan in combinatie met VPN of gebruik het eigen 4G-abonnement.

Dag vakantiemodus
Een paar weken later uitgerust en wel weer achter het bureau en op zoek naar die ene inlogcode of dat ene wachtwoord? Hopelijk heeft u deze veilig opgeslagen en zijn ze makkelijk terug te vinden. Zo niet?  Einde vakantiemodus. U weet dan wel wat er voor vertrek naar een volgende vakantiebestemming bovenaan de actielijst komt te staan.

Vergelijkbare berichten