Phishing mail: bedrieglijk echt

Phishing komt steeds vaker voor. Criminelen sturen een e-mail om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens in handen te krijgen. Zo’n phishing mail is haast niet van echt te onderscheiden en lijkt afkomstig van uw bank, creditcardmaatschappij, een andere betrouwbare instantie of soms zelfs een bekende.

Phishing-hyperlink of PDF-bijlage
De meest phishing mails bevatten een hyperlink of een PDF-bijlage en daar is zo op geklikt – zelfs een medewerker van Bronsco ICT trapte er ooit bijna in. Alle alarmbellen zouden moeten afgaan als een e-mail doorlinkt naar een website met het verzoek een wachtwoord op te geven, een e-mailadres te verifiëren of bankgegevens in te vullen. De kans is groot dat criminelen hengelen naar uw gegevens of ongemerkt een kwaadaardig programma op uw computer installeren. Met alle gevolgen van dien.

Voorzorgsmaatregelen
Blijf cybercriminelen een stap voor door extra beveiligingsstappen in te stellen op laptops of mobiele telefoons, zoals e-mail met spamfilter dat schadelijke mail blokkeert of een Twee Factor Authenticatie (2FA). Het maakt toegang tot de zakelijke, maar ook persoonlijke gegevens, voor een ander een stuk lastiger.

Zorg daarnaast voor goede back-ups van uw e-mail en data en gebruik een antivirusprogramma. En niet in de laatste plaats, voorkom zwakke plekken in software door op tijd de updates te installeren of over te stappen naar werken in de cloud.

Voldoende tips om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, maar vergeet vooral niet zelf alert en scherp te blijven op linkjes en e-mailbijlagen. Uw ICT zonder zorgen? Bel ons op t. 055 707 4310.

Vergelijkbare berichten