Bijna in de vakantie-mood: zorg dat uw IT goed beschermd is

Terwijl u zich klaarmaakt om te ontspannen en te genieten van uw welverdiende rust, loeren cybercriminelen op de kans om toe te slaan. Niets is vervelender dan uw vakantieplezier te laten bederven door een beveiligingslek of gegevensverlies.

Lees voordat u vertrekt onze securitytips zodat u weet hoe u uw digitale veiligheid kunt waarborgen, ook wanneer u niet op kantoor bent.

  1. Werk software-updates bij – Controleer voordat u op vakantie gaat of er software-updates beschikbaar zijn en installeer deze direct. Met verouderde software zijn uw apparaten extra kwetsbaar voor hackers en malware. Het Bronsco-team kijkt uiteraard met u mee om er zeker van te zijn dat alle nieuwe versies zijn geïnstalleerd.
  2. Maak voor vertrek de nodige back-ups – Met de komst van AI-tools, zoals ChatGPT, zijn schadelijke berichten steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Des te groter ook het risico dat u of een van uw medewerkers vanuit de luie vakantiestoel in de val loopt en per ongeluk op een verkeerde link klikt. Tref daarom de juiste beveiligingsmaatregelen en maak regelmatig back-ups.
  3. Maak uw afwezigheidsmelding niet te specifiek – Het lijkt misschien onschuldig, maar cybercriminelen zijn vindingrijk en kunnen details uit uw afwezigheidsmelding gebruiken om geloofwaardige malwareberichten te schrijven. Ons advies: vermeld enkel dat u vertraagd reageert op e-mails en deel zo min mogelijk specifieke informatie.
  4. Zakelijk gebruik van openbare wifi op uw vakantielocatie? Liever niet. Tijdens uw vakantie toch een zakelijke mail beantwoorden of een factuur betalen? Wees voorzichtig, want wifinetwerken op openbare plekken zoals een vliegveld, hotellobby of terras zijn niet altijd goed beveiligd. Vermijd het invoeren van gevoelige informatie (wachtwoorden, creditcardgegevens) wanneer u verbonden bent met een openbaar netwerk. Maak waar mogelijk gebruik van een VPN of log in via uw eigen 4G of 5G.
  5. Blijf cybercriminelen een stap voor met Multi-Factor Authenticatie Neemt u uw laptop mee op vakantie? Stel dan Multi-Factor Authenticatie (MFA) in. Dit maakt toegang tot zakelijke en persoonlijke gegevens voor anderen veel moeilijker. Wel zo prettig in geval van verlies of diefstal.

Vergelijkbare berichten