Bent u zich voldoende bewust van cyberrisico’s?

‘Cyberdreiging bij mkb flink toegenomen’, zo kopt vakblad ICT/magazine op zijn website. Het  artikel laat cijfers en resultaten zien uit recent onderzoek van ABN Amro naar bewustwording rondom cybersecurity. Wees gewaarschuwd: cybercriminelen hebben hun focus verlegd naar de kleinere bedrijven. Zij lijken vaak de weg van de minste weerstand te kiezen nu grote bedrijven de laatste jaren steeds meer budget vrijmaken voor het bestrijden van cybercriminaliteit. Verontrustend is bovendien dat de risicoperceptie bij het mkb achterblijft ten opzichte van de reële dreiging. En dat maakt mkb-bedrijven tot een makkelijk doelwit.

Nieuwe technologieën vormen nieuwe dreiging
Ook de komst van nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie en ChatGPT brengt nieuwe risico’s met zich mee. Zo wordt ChatGPT al gebruikt bij cyberaanvallen. Het geeft de cybercriminelen nieuwe tools in handen om makkelijk wachtwoorden te kraken, phishing-mail te schrijven die niet van echt te onderscheiden is of om er malware mee te ontwikkelen Phishing blijkt overigens de meest voorkomende plaag. Van de ondervraagden zegt 66% van de mkb-bedrijven wel eens met phishing te maken hebben gehad, gevolgd door malware met 42%.

Blijf cybercriminelen een stap voor
Ons advies: wees voorbereid en maak cyberveiligheid integraal onderdeel van uw beleid. De kans is namelijk groot dat ook uw bedrijf vroeg of laat ten prooi valt aan cybercriminaliteit. Zorg ervoor dat laptops en mobiele telefoons zijn voorzien van extra beveiliging, zoals e-mail met spamfilter dat schadelijke mail blokkeert of een Twee Factor Authenticatie (2FA). Maak regelmatig back-ups van uw e-mail en data en gebruik een antivirusprogramma. En niet in de laatste plaats: stel software-updates niet uit. Dit voorkomt zwakke plekken in software.

Als systeembeheerder voor het mkb zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij weten wat de beste preventieve maatregelen zijn zodat u ook in de strijd tegen cybercriminaliteit kunt u rekenen op Bronsco ICT.

Vergelijkbare berichten